Robin’s Super Secret Recipe: Best banana bread ever! 

In de eerste lockdown heb ik misschien wel 20 bananenbroden gebakken. Elke keer een klein beetje anders. Voor mij zijn er een paar belangrijke aspecten voor een bananenbrood. Lekker moist (sorry voor het woordgebruik), goed gevuld en machtig! Show je bak skills met dit makkelijke maar impressive bananenbrood. (In Nederland vinden we dit meer een cake, maar maakt het zeker niet minder ontbijt waardig.) 

Ingredienten

Ik heb verschillende recepten gemengt. Sommige ingrediënten zijn misschien gek, maar trust me! 

  • 250 gram bloem met 1 theelepel bakpoeder (je kunt ook 250 gram zelfrijzend bakmeel gebruiken)
  • Snufje zout
  • Kaneel naar smaak (optioneel)
  • Nootmuskaat naar smaak (optioneel)
  • 120 gram gesmolten boter, echt vloeibaar!
  • 200 gram suiker (Basterdsuiker heeft mijn voorkeur!)
  • 2 eieren
  • Bakje sour cream of crème fraiche (Vaak zijn de kleine bakjes 125 ml, dit komt niet heel nauw)
  • 3 grote rijpe bananen, het liefst al helemaal bruin. Hoe bruiner hoe zoeter en smaakvoller de banaan. (Tip: leg ze even in de zon of voor een paar seconde in de magnetron als ze nog niet rijp zijn.)
  • 1 reep goede pure chocolade (vaak gebruik ik 75% of hoger)
  • Walnoten of een notenmix naar keuze

Andere benodigdheden

  • Vork
  • Cakevorm (of andere bakvorm naar keuze)
  • Boter om vorm in te vetten
  • 2 beslagkommen
  • Bakpapiertje (optioneel)
  • Oven op 175 graden Celsius  
  • Aluminiumfolie
  • Garde

Picture by njam.tv

First things first!

Verwarm je oven voor op 175 graden celsius. 

Pel de banaan en prak hem in een apart schaaltje. Zorg dat er zo weinig mogelijk klontjes in zitten, je kunt er ook voor kiezen om het snel even met een blender of staafmixer te doen. Zet dit even apart. 
Doe de suiker, ei en boter in een van de beslagkommen. Let op dat je boter niet te warm is, anders stollen de eieren. Mix dit alles tot een glad geheel. Voeg hierna de crème fraiche en bananen praksel er bij. Meng dit goed door elkaar, dit kun je later niet meer. Zet dit nu aan de kant. Deze beslagkom bevat al je ‘natte’ ingrediënten. 

Mix in de andere kom je droge ingrediënten: bloem, bakpoeder, zout, kaneel en nootmuskaat. Voeg dit in delen toe aan je natte mengsel. Let op: mix dit niet te lang. Als alles gemengd is en je geen bloem meer ziet kun je gewoon stoppen. Te lang mixen zorgt ervoor dat je brood te stevig wordt en hij niet meer lekker rijst. 

Last but not least, hak je notenmix en chocolade in grove stukken. Je wilt het nog tegenkomen in je brood later! Zorg dat je een paar mooie stukken apart houdt voor je decoratie. Meng de rest door je beslag. 

Vet je cakevorm in om de brood er makkelijk uit te kunnen halen. Ik gebruik zelf altijd nog een stuk bakpapier op de onderkant die iets uitsteekt aan de bovenkant. Zo kun je gemakkelijk je brood eruit tillen.

Hier een makkelijke video over hoe je een bakvorm bekleed: www.youtube.com/watch?v=zNioNO-IGhs


Verdeel het beslag over de cakevorm. Vervolgens moet hij totaal een uur de oven in. Let op! Na een halfuur bakken even een aluminium folietje erover heen. Zo wordt de binnenkant ook mooi gaar. Hierna moet hij nog een afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. 

Voor de volgende dagen kun je hem heel goed nog even in de magnetron doen, of zelfs onder het tosti ijzer. Zo smelt de chocolade weer lekker! 

Smikkel lekker! 

Tip van de chef!

Wil je hem nog specialer maken? Maak dan een topping van cashewcreme!

Hoe? 

  • 150 gram ongebrande en ongezouten cashews
  • Beetje citroensap
  • Agavesiroop of honing om te zoeten
  • 4-5 eetlepels water (hoe meer water hoe dunner de creme)
  • Vers fruit
  • Je kunt de cashews even in water laten weken (+/- 4 uur) om een nog gladdere creme te krijgen. 

Gooi alles (behalve het verse fruit)  in een blender of in een foodprocessor en wacht tot het een creme is. Hoe meer water je toevoegt hoe dunner de crème wordt. 

Scoop een paar lepels op je warme bananenbrood en top het af met het verse fruit en opeens is je snack restaurant waardig!) 

Picture by aline-made.com

Tips & Tricks

Pimp up your feed! 

Feed, het visitekaartje van jouw Instagram. Zien potentiële volgers je foto en klikken ze door naar je pagina, dan zien ze gelijk een overview van jouw style. Bevalt dit, dan zullen...

Fashion

Black Friday 101

Voor serieuze shoppers is 27 november, de vrijdag na Thanksgiving de hemel op aarde: de aftrap is vroeg, soms om middernacht en degenen aan de frontlinie scoren...

Recepten

Best banana bread ever! 

In de eerste lockdown heb ik misschien wel 20 bananenbroden gebakken. Elke keer een klein beetje anders. Voor mij zijn er een paar...